Monday, July 27, 2009

Majlis Pertunanganku



Tarikh 25 Julai 2009, Sabtu - ini ler urusannya aku balik kampung last week... Hari kamis malam aku balik kampung, hari jumaat g cari brg2 hantaran, hari sabtu dah bertunang... hari ahad balik KL, hari isnin dah start keje... Tak tau nak cite ape lagi.. nengok je la gambo2nye... korang doa2kanlah untuk aku yer...

Saturday, July 18, 2009

Percutian ke Bali 9 - 13 July 2009

Tanah lot.. pemandangan di sini sangat cantik.. tumpuan pelancong dan warga tempatan untuk melihat sunset...

Tanah Lot... ini ler kesemua 10 org ahli rombongan kami... ayah n mak mala, kak nor, mala, kak sue, aku, kechik, syed, hairil & KJ the photographer..

Lepak di Kuta beach... sini pun best tengok sunset..


On d way ke Pulau penyu...


Gunung berapi Kintamani... syed, me, hairil & kak nor...


Percutian kali nie sebenarnya dah dirancang hampir setahun yg lalu... biasalah nak dapatkan tiket promo Air Asia mmg kena merancang awal2... Walaupun ada lagi 2 org ahli rombongan yg terpaksa batalkan percutian di saat2 akhir, itulah risikonya beli tiket promo nie...

9th July 2009 (Khamis) kitorang bertolak dari KL... sampai di Bali lebih kurang pukul 12tghmlm selepas 3 jam dlm flight... Untuk trip nie kitorang amik package complete (hotel, tourist guide, makan & transport)... So, dah sampai sana takyah pening2 lagi... just bawa duit saku utk shopping jer...

Hampir 96% penduduk di Bali beragama Hindu... yg asalnya dari keturunan Majapahit... so di Bali nie sangatlah banyak temple yg dibina dari zaman dulukala... kalo membeli perabot jati di sini sangatlah best tapi tak dayalah pulak nak bawa balik KL nanti... so tengok je lah...

Walaupun penduduk beragama Islam sangat kecil jumlahnya di sini... sempat jugak kitorang singgah & solat di masjid Besar Al-Hidayah, Bedugul... walaupun terpaksa menapak naik ke atas bukit tapi mmg best tempatnya... view sangat cantik... airnya dingin & harum... ada lagi satu masjid yg kitorang singgah, aku perasan karpet tempat solat tu baunya harum semerbak...

Banyak tempat2 yg kitorang lawat tapi aku lupa la nama tempatnya... Bab shopping nasib baiklah ada kak sue yg terror bargain... kak sue tugasnya menawar harga... kitorang tunggu dan pastu bila dah dpt harga bargain, barulah masing2 mencekau brg2 nya... hehe aku mmg tak reti bargain langsung... Lagi satu kalo sekadar nak survey harga, baik takyah tanya... Confirm kena marah kalo tak beli...

Akhir kata... Thanks to sume ahli rombongan ke Bali... percutian nie sangat best & enjoy... Thanks to kak sue our financial consultant.. thanks to mala & family, thanks to hairil selaku ketua rombongan, thanks to syed yg berjaya merosakkan beg kawan dia, thanks to kak nor yg keliru dgn mata wang rupiah... thanks to kechik & KJ our photograher... and last but not least, thanks to Pak Dirsa (our tourist guide yg peramah & professional) & thanks to Pak Kadir (the expert driver)

Tuesday, July 14, 2009

Error

Hari ni saja dah 10 juta kali error nie kuar kat laptop aku... hangin betulla... tak tau nak buat ape dah... yg aku tau close n buka balik... apesal ek jadi camnie... adakah sebab virus??

Adakah aku perlu guna other browser mcm mozilla ke? atau perlukah aku makan jer laptop nie... ishh sangat geramm...

Anak Soleh

video


Kami anak-anakmu
Ingin memohon restu
Wahai ibuku wahai ayahku
Ampunkan dosa-dosaku
Wahai ibuku wahai ayahku
Redhakan akan diriku

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

Wahai Tuhanku
Kasihi daku
Kasih ibu dan ayahku
Wahai tuhanku rahmati daku
Rahmati ibu dan ayahku

Selamatkan mereka dari azab neraka
Dan bencana dunia
Hubungkan mereka dengan talimu
Amin ya rabbal alamin

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

Wahai Tuhan limpahkan hidayahMu
Untuk ayah dan ibuku
Wahai Tuhanku
Berkati daku
Berkati ibu ayahku

Sayangilah mereka sepertimana
Mereka menyanyangiku
Dan mengasihiku waktu kecilku
Tak terbalas budi jasanya

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

Wahai ibuku wahai ayahku
Didiklah anak-anakmu
Moga menjadi penyejuk di mata
Penawar resah hatimu

Ampunkan segala keterlanjuranku
Halalkan makan minumku
Doakan semoga aku selamat
Dunia dan di akhirat

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

P/S : sedeyla tengok video nie...

Sunday, July 5, 2009

Hari Yang Sibuk

Hari nie ahad, patutnya aku boleh lepak tanpa buat apa2... tapi hari ni aku sangatla sibuk dari pagi sampai ke malam... sejak tuan rumah renovate foyer depan rumah sewa aku ni, cantik la skit rupanya, dah senang nak parking 2 kete... marmar color biru lak tuh... cantik la aku suke...

Tapi yg aku tak sukenye... bile dah cantik mcm nie, cepat pulak nampak bersepah kat depan tuh... sebabnye bile angin tiup, semua habuk & sampah sarap kat jalan pun sama2 diangkut naik terus ke depan rumah nie. Aku baru je menyapu smlm. Pagi nie dah bersepah pulak... kenala menyapu lagi... yang bagusnya aku dah tak perlu lagi menjadi tukang cuci berak kucing sebabnya tempat kucing2 tuh melepaskan hajat telah dilupuskan sama sekali... hehehe aku sangat suka... padan muka ko en. Kucing... carila tempat lain plak yer... pegila cari port baru yg lebih selesa...

Kete aku dah comot giler... dah sebulan tak cuci... so, hari ni berjaya jugaklah aku mencuci kete... lega skit... baru best tgk kete dah comel...

Sibuk plak aku tepon mak kat kampung hari nie... nak tau camne keadaan kat rumah... sebabnya hari ni rumahku menerima tetamu yg baru berkunjung... ada urusan... tak nak bagitau skrg... rahsia eh...

Malam nie aku kena packing brg utk vacation ke Bali... nak pegi hari kamis tp kena prepare hari nie jgk... hari keje dah tentu busy & penat...

Walaupun penat, aku rasa berbaloi.... penat lelah yg dirasa, ada hasilnya... ada senyum ada tawa, bagai menghapus semua duka...


hehehe... ini gamba yang takde kena mengena dgn cerita diatas...